Wie Was Amati

Een familie van muziekinstrument-bouwers.

Adrea Amati (1525-1611) leefde in Cremona in Italië. Hij was de oprichter van de beroemde "Cremonese vioolbouwerschool".

Andrea Amati heeft niet zoveel instrumenten gebouwd. Volgens de geschriften heeft hij 24 violen, 6 viola's en cello's gebouwd, voornamelijk voor de Franse koning Karel IX, die gebruikt werden aan het hof van Versailles. Enkele instrumenten hebben het overleefd en zijn nu in het bezit van musea.

Instrumenten van na 1584 zijn gebouwd door de zonen van Andrea: Antonio (1560-1649) en Hieronymus (1562-1630). Ze maakten gezamenlijk instrumenten en ook vaak voor het Franse hof. Hun instrumenten zijn van goede toon en kwaliteit, maar ze zijn niet heel bijzonder.

De bijzondere instrumenten werden gemaakt door Nicolo Amati (1596-1684), de zoon van Hieronymus, kleinzoon van Andrea en de neef van Antonio. Hij werd de beste instrumentenmaker van de familie. Zijn instrumenten worden vooral geroemd om hun mooie, indringende maar niet zo harde toon.

Nicolo Amati bouwde violen, viola's, cello's, 3-snarige basviolen en mandolines. Instrumenten van Nicolo Amati brengen tegenwoordig zeer veel geld op.

Nicolo Amati was de leermeester van Antonio Stradivari. Na Nicolo Amati heeft zijn zoon Girolamo Amati (1649-1740) de traditie nog voortgezet, maar niet zo succesvol als zijn vader. Na zijn dood betekende dat het einde van de Amati familie in de vioolbouwerij.